zondag, mei 26, 2024

Een op de drie mensen bespaart dit jaar op de vakantie

Volgens een recent onderzoek van de ANWB gaat een op de drie Nederlanders zuiniger om met de zomervakantie vanwege de inflatie. Ze beperken hun uitgaven door goedkopere bestemmingen te kiezen, hun vakantie korter te maken, te kiezen voor kamperen in plaats van hotels en minder uit eten te gaan. Uit het onderzoek, uitgevoerd onder duizend Nederlanders, bleek dat twee op de drie nog steeds op vakantie gaan tijdens de schoolvakantie. Maar een aanzienlijk deel van de ondervraagden past zijn plannen aan om geld te besparen.

Bijna een op de drie kiest bijvoorbeeld voor goedkopere bestemmingen, zoals Griekenland in plaats van Italië. Daarnaast overweegt één op de vijf om helemaal geen vakantie te nemen vanwege de gestegen prijzen. Sanne Over van de ANWB merkte op dat mensen actief op zoek zijn naar goedkopere alternatieven, waarbij sommigen kiezen voor kamperen in plaats van hotels. Maar ondanks deze aanpassingen blijft de zomervakantie een prioriteit voor veel Nederlanders, omdat ze bereid zijn te bezuinigen op andere vakanties gedurende het jaar om ervoor te sparen.

Tijdstip van vakantie wordt vaak aangepast

Ongeveer 1 op de 7 Nederlanders heeft gemeld dat ze hun zomervakantieplannen hebben aangepast door eerder of later te boeken om grote drukte en prijsstijgingen te vermijden. Een aanzienlijk deel van de bevolking, 39 procent, beweert dat de devaluatie van de munteenheid geen invloed heeft op hun vakantiebeslissingen.TUI, een gerenommeerde reisorganisatie die jaarlijks voor ongeveer 1,7 miljoen mensen vakanties mogelijk maakt, erkent dat vakanties inderdaad duurder zijn geworden. Petra Kok, een vertegenwoordiger van TUI, legt uit dat de stijgende kosten van kerosine van invloed zijn geweest op de vluchtprijzen, terwijl ook de hoteltarieven zijn gestegen.

Eind maart had 70 procent een reservering gemaakt. Het is opvallend dat er een paar weken eerder een scherpe daling was in het aantal mensen dat op zoek was naar een last-minute vakantie. Waarschijnlijk is dit een gevolg van de toegenomen inflatie, waardoor vakanties dit jaar duurder zijn. Na een lichte prijsverlaging zagen we echter direct een toename van de activiteit op de website.

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img