zaterdag, april 20, 2024

Echt vakantie vieren? Dan heb je dit aantal dagen minimaal nodig!

Volgens een onderzoek van HR- en salarisdienstverlener SD Worx hebben Europese werknemers uiteenlopende meningen over het aantal vakantiedagen dat nodig is om tot rust te komen en te ontspannen. Uit het onderzoek bleek dat Nederlandse werknemers gemiddeld 18 vakantiedagen nodig hebben om volledig op te laden.

Ter vergelijking: werknemers in het Verenigd Koninkrijk vinden dat ze 8,5 dagen nodig hebben, terwijl Italianen de voorkeur geven aan 11 dagen. Werknemers in Spanje en Finland gaven aan meer behoefte te hebben aan vakantie, met een voorkeur voor respectievelijk 27 en 34 dagen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat werknemers steeds meer belang hechten aan een goede balans tussen werk en privé.

Grote verschillen per land

Het aantal vakantiedagen dat werknemers denken nodig te hebben kan per land sterk verschillen. Er is bijvoorbeeld een verschil van ongeveer 19 dagen tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Het verschil is echter kleiner als het gaat om de vaste vakantieperiode die jaar na jaar wordt opgenomen. Ongeveer 37 procent van de Europeanen houdt vast aan een vast jaarlijks vakantiepatroon, waarbij vooral Nederlandse, Italiaanse en Belgische werknemers voor deze aanpak kiezen. Finse werknemers nemen daarentegen het minst vaak een vaste jaarlijkse vakantie op.Interessant is dat 37 procent van de ondervraagden bereid is om onbetaald verlof op te nemen als hun vakantiedagen al op zijn. Deze optie is vooral populair onder werknemers in Nederland en minder onder Spaanse werknemers.

Ongeveer een derde van de Europese werknemers geeft toe hun werk te volgen tijdens hun vakantie, of het nu gaat om het controleren van e-mails of het beantwoorden van werkgerelateerde telefoontjes. Dit gedrag komt het meest voor bij Noorse, Nederlandse en Italiaanse werknemers. Duitse werknemers daarentegen zijn minder betrokken bij hun werk tijdens hun vakantie. Gemiddeld heeft ongeveer een derde van de Europeanen moeite om zich tijdens de vakantie mentaal los te maken van het werk.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img