De politie in Zeeland en Noord-Brabant heeft in totaal 86 boetes uitgedeeld aan automobilisten die werden betrapt op het gebruik van hun telefoon tijdens het rijden. Dit alarmerende aantal boetes mag gezien worden als zowel een herinnering aan als waarschuwing voor alle bestuurders die zich laten afleiden door hun mobiele telefoon tijdens het autorijden.
De overtreders werden gespot vanuit een tourbus en vervolgens aangehouden door agenten in een van de tien gemarkeerde politievoertuigen die meereden. In de bus zaten een scholier, een eigenaar van een transportbedrijf en een medewerker van de provincie Zeeland om vooral deze doelgroepen bewust te maken van het misbruik van telefoons en inzicht te geven in mogelijke gevaren die dit tijdens het rijden met zich meebrengt.
Afgeleid zijn tijdens het rijden is een probleem dat toeneemt. Steeds meer mensen raken betrokken raken bij een ongeluk als gevolg van het niet opletten op de weg. In 2021 zag Nederland een toename van meer dan 10% van de verkeersgerelateerde ongevallen waarbij het gebruik van mobiele apparaten een rol speelde.
Het bedienen van de smartphone, de geludisinstallatie of andere toestellen is niet alleen verboden, maar ook ongelooflijk gevaarlijk. Mensen die zich hieraan schuldig maken, brengen niet alleen anderen, maar ook zichzelf in gevaar. Naast de boetes voor telefoongebruik werden nog eens twaalf boetes uitgeschreven voor te hard rijden. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de maximumsnelheid houdt en zich bewust is van zijn eigen snelheid om ongelukken te voorkomen.
Appen is nog veel gevaarlijker dan bellen
Elk jaar kunnen honderden verkeersongevallen worden toegeschreven aan bestuurders die hun telefoon gebruiken tijdens het rijden. En in de meeste gevallen gaat het dan om mensen die achter het stuur even een appje versturen
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid schat dat 600 verkeersdoden per jaar worden veroorzaakt door automobilisten die tijdens het rijden op hun telefoon praten of apps gebruiken. Daarom heeft het Openbaar Ministerie afleiding in het verkeer nu op zijn prioriteitenlijst gezet en het vasthouden van mobiele telefoons, tablets, navigatiesystemen en muziekspelers tijdens het besturen van een voertuig strafbaar gesteld.
In een poging om het aantal app-gerelateerde verkeersdoden te verminderen, heeft de Nederlandse regering strengere straffen ingevoerd voor degenen die betrapt worden op het gebruik van hun telefoon tijdens het rijden. Dit omvat boetes en punten op het rijbewijs, maar ook verplichte rijopleiding en zelfs gevangenisstraffen in ernstigere gevallen.
Bovendien kunnen degenen die betrapt worden op het gebruik van hun telefoon tijdens het rijden te maken krijgen met hogere verzekeringspremies en zelfs een mogelijke intrekking van hun rijbewijs. In sommige gevallen kunnen bestuurders uiteindelijk hun baan verliezen als gevolg van het incident.