maandag, april 29, 2024

Begin deze week begonnen met vaccinaties tegen dengue

Sinds begin van deze week, kunnen reizigers die eerder besmet zijn geweest met dengue op meerdere plaatsen in Nederland vaccinaties krijgen. Een absolute doorbraak, aangezien er tot voor kort geen effectief middel tegen dengue bestond. Al snel nadat het nieuws bekend werd, werd duidelijk dat de vraag naar het vaccin bij verschillende vaccinatiecentra groot is.

Dengue wordt opgelopen door muggenbeten in (sub)tropische gebieden als Thailand, Indonesië en het Caribisch gebied. In het verleden waren de enige opties voor bescherming het dragen van beschermende kleding en het gebruik van antimuggenspray. Eind 2019 werd echter een voor gebruik in Europa goedgekeurd vaccin geïntroduceerd, dat een nieuwe optie biedt voor bescherming tegen het virus.

Langzaam komt het vaccin ook in andere delen van het land beschikbaar

Deze week werden de eerste vaccinaties met het Takeda-vaccin toegediend. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvies (LCR) geeft aan dat ze vooralsnog kunnen voldoen aan de grote vraag naar het vaccin. Marc Shamier, arts-onderzoeker klinische virologie aan het Erasmus Medisch Centrum, beveelt het vaccin vooral aan voor mensen die een eerdere besmetting hebben gehad, omdat een volgende besmetting kan leiden tot een ernstiger verloop van de ziekte.

In Nederland worden nu op verschillende plaatsen vaccinaties tegen dengue aangeboden, wat dus goed nieuws is voor reizigers die eerder met het virus zijn besmet. Het vaccin is niet uitsluitend bestemd voor mensen die eerder besmet waren. Vaccinatie kan ook worden overwogen voor wie langere tijd in risicogebieden verblijft of daar regelmatig voor werk naartoe reist. Volledige bescherming vereist twee injecties met een tussenpoos van drie maanden, die ongeveer 250 euro kosten. Het vaccin is niet beschikbaar voor jonge kinderen en wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.

Wat is dengue precies?

Dengue, ook wel bekend onder de naam knokkelkoorts, is een infectieziekte veroorzaakt door een virus en wordt voornamelijk overgedragen door muggen die overdag bijten. Veel voorkomende symptomen van dengue zijn plotselinge koorts, hoofdpijn en spierpijn. Hoewel de meeste infecties niet ernstig zijn en slechts een week duren, kan een klein percentage van de gevallen overgaan tot ernstige vormen van de ziekte, met ernstige bloedingen en orgaanfalen tot gevolg.

Zonder behandeling kan dengue dodelijk zijn.Dengue komt het meest voor in (sub)tropische gebieden, waaronder Afrika, Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De laatste decennia is het aantal besmettingen wereldwijd explosief gestegen, met naar schatting 90 miljoen getroffen mensen per jaar, waarvan 500.000 ernstige gevallen, meestal kinderen. Hoewel in Caribisch Nederland jaarlijks slechts enkele tientallen gevallen van dengue worden gemeld, is de ziekte in Nederland, waar jaarlijks ruwweg 150 gevallen worden gemeld, een importziekte.

Door de klimaatverandering neemt het risico van dengue-uitbraken in Europa echter toe, waardoor het mogelijk is dat zich in de toekomst meer gevallen zullen voordoen.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img