donderdag, april 18, 2024

Waarom je stoelgang verandert als je op vakantie bent

Heb je last van je buik terwijl je op reis bent naar een leuke of exotische locatie? Dit kan vaak resulteren in een eigenaardige stoelgang. Mogelijke oorzaken zijn het eten van twijfelachtige schelpdieren van een buffet of de impact van reizen op je spijsvertering. Wetenschappelijk gezien kunnen je darmen een vorm van jetlag ervaren als je onderweg bent.Waarom treden deze ongewone stoelgangproblemen op tijdens je vakantie en hoe kun je ze aanpakken?

Je spijsverteringskanaal herbergt miljarden bacteriën, virussen en schimmels. Wanneer je een nieuwe plek bezoekt, kunnen deze micro-organismen verstoord raken. Net als jij worden ze beïnvloed door veranderingen in je slaappatroon, dieet en blootstelling aan onbekende bacteriestammen en schimmels.

Raja Dhir, CEO van Seed Health, legt uit dat de manier waarop deze microben op deze veranderingen reageren, kan resulteren in een overactieve darm. Het goede nieuws is dat je stappen kunt ondernemen om vreemde stoelgang of andere complicaties te voorkomen. Hier zijn een paar tijdige aanpassingen die je kunt doen om dit probleem aan te pakken.

Verschillende tijdzones

Als je door verschillende tijdzones reist, is het goed om je geleidelijk aan te passen aan het nieuwe tijdsverschil. Je kunt een paar dagen voor je reis beginnen met het veranderen van je dagelijkse routines om je lichaam te helpen zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone.Voldoende slaap in de dagen voorafgaand aan je reis is ook belangrijk. Je slaappatroon kan van invloed zijn op je spijsvertering, dus zorgen voor voldoende rust kan helpen om je spijsvertering soepel te laten verlopen.

Om spijsverteringsproblemen zoals onregelmatige stoelgang en diarree te voorkomen, is het essentieel om regelmatig te bewegen. Langdurig zitten, zoals tijdens auto- of vliegreizen, kan je buikorganen samendrukken en de spijsvertering vertragen. Om dit tegen te gaan, moet je in het vliegtuig of de trein minstens één keer per uur opstaan en pauzes inlassen tijdens autoritten om je benen te strekken.

Drink veel water en blijf gezond eten

Gehydrateerd blijven is cruciaal voor een gezonde stoelgang. Water speelt een vitale rol bij het goed laten functioneren van je spijsverteringssysteem, omdat ontlasting voornamelijk uit water bestaat. Het is belangrijk om uitdroging tijdens het reizen te voorkomen en let op alcoholische of cafeïnehoudende dranken die je kunnen uitdrogen.

Op vakantie is het gebruikelijk om minder gezond voedsel te eten, wat kan bijdragen aan een onaangename stoelgang. Om een gezonde stoelgang te bevorderen, moet je ervoor zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Neem regelmatig vezelrijke snacks zoals bessen, noten en zaden op in je dieet.

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img