maandag, juli 15, 2024

Texel geeft boeren ruimte voor kleinschalige toeristische horeca-activiteiten

Boeren op Texel hebben nu de mogelijkheid om bezoekers te ontvangen met een kop koffie en gebak op hun terrein. Dit volgt op een besluit van de gemeenteraad van Texel om een einde te maken aan de strikte handhaving tegen boeren die kleinschalige toeristische horeca-activiteiten aanbieden, volgens Waddenplaats.nl

Recentelijk ontvingen meerdere boeren waarschuwingen en werden zij geconfronteerd met dwangsommen voor het uitvoeren van dergelijke activiteiten. Deze sancties werden opgelegd voor een reeks van overtredingen, zoals het plaatsen van een boerderijwinkel op een niet-toegestane locatie, het overschrijden van de maximale hoogte voor bouwwerken, of het serveren van koffie zonder de benodigde horecavergunning.

In reactie hierop introduceert de gemeente nieuwe richtlijnen die het oude bestemmingsplan vervangen. Boeren hebben nu de vrijheid om een bescheiden ‘buitengelegenheid’ te creëren voor de verkoop van koffie, thee, en gebak, mits zij dit combineren met een ‘verbrede activiteit’ op hun erf. Dit kan variëren van een rondleiding op de boerderij, kamperen, tot het knuffelen met jonge dieren. Deze horeca-activiteiten moeten echter secundair zijn aan de primaire agrarische werkzaamheden.

Het serveren van volledige maaltijden blijft buiten de mogelijkheden, en boeren dienen alsnog een vergunning aan te vragen voor deze beperkte horeca-activiteiten op hun erf.

 

De mooiste huisjes op de Texel boek je via:

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img