maandag, april 22, 2024

Toerisme in Sri Lanka krabbelt op na jaren van onrust en tegenslag

De toeristische inkomsten van Sri Lanka zijn in 2023 met meer dan 80 procent gestegen naar 1,95 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 1,02 miljard euro, blijkt uit officiële gegevens. Sri Lanka heeft turbulente jaren achter de rug door onder meer politieke instabiliteit, natuurrampen, terroristische aanslagen en COVID.

De inkomsten uit toerisme in Sri Lanka zijn in december 2023 meer dan verdubbeld naar ongeveer 250,4 miljoen euro, vergeleken met een jaar eerder toen het ongeveer 118,4 miljoen euro bedroeg. De cijfers over toeristische inkomsten zijn gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door het Bureau voor Toerismepromotie en vrijgegeven door de Centrale Bank.

De aankomsten in december afgelopen jaar zijn ook meer dan verdubbeld naar 210.352, vergeleken met 91.961 in dezelfde maand een jaar geleden. Het totale aantal buitenlandse bezoekers aan Sri Lanka in 2023 was 1.487.303, wat 106,6 procent hoger is dan de 719.978 geregistreerd in 2022.

COVID
De afgelopen jaren werd de toeristische sector van Sri Lanka geconfronteerd met een reeks problemen. De wereldwijde COVID-19 pandemie had een enorme impact, aangezien reisbeperkingen en lockdowns wereldwijd leidden tot een scherpe daling van het internationale toerisme. Dit was bijzonder schadelijk voor Sri Lanka, een land dat sterk afhankelijk is van toeristeninkomsten.

Terreur
Daarnaast zorgden de gecoördineerde terroristische aanslagen in april 2019, gericht op kerken en hotels, voor een ernstige terugval in het toerisme. Deze aanslagen creëerden veiligheidszorgen onder potentiële reizigers en tastten het imago van Sri Lanka als een veilige bestemming aan.

Politieke instabiliteit
Bovendien worstelde Sri Lanka met politieke instabiliteit en economische problemen, wat bijdroeg aan een algemeen gevoel van onzekerheid en instabiliteit in het land. Deze politieke en economische onzekerheden kunnen potentiële toeristen afschrikken.

Natuurrampen
Natuurrampen zoals overstromingen en droogtes, die het land door de jaren heen hebben getroffen, verergerden de situatie verder. Deze rampen veroorzaakten niet alleen directe schade, maar beïnvloedden ook negatief de perceptie van Sri Lanka als een aantrekkelijke toeristische bestemming. Al deze factoren samen hadden een aanzienlijke invloed op de aantrekkelijkheid en het succes van de toeristische sector in Sri Lanka.

De onzekerheid na de omstreden wisseling van de president van het land heeft ook zijn tol geëist in het toerisme, die in 2018 op zijn hoogtepunt 5% van het bruto binnenlands product (BBP) bijdroeg.

De mooiste vakanties naar Sri Lanka boek je via:

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img