De gevolgen van klimaatverandering zijn de laatste jaren uitvoerig besproken, waarbij het effect ervan op de wereldwijde temperaturen en het milieu uitvoerig is gedocumenteerd. Maar het effect ervan op de wintersport is tot voor kort niet uitgebreid besproken. Om dit probleem aan te pakken kwam onlangs een forum van deskundigen bijeen, bestaande uit 14 klimaat- en sportonderzoeksinstituten uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, om de huidige stand van zaken te onderzoeken.
Waar moet rekening mee worden gehouden? En wat kan er gedaan worden?
Hogere temperaturen door klimaatveranderingen
Een van de belangrijkste uitdagingen voor skigebieden is de stijging van de temperaturen, waardoor een groot deel van de Alpen in de nabije toekomst ongeschikt zou kunnen worden om te skiën. Dit zou kunnen leiden tot minder sneeuwval, wat betekent dat skigebieden zullen moeten investeren in sneeuwmachines om het gebrek aan natuurlijke sneeuwval te compenseren.
Het forum besprak ook de gevolgen van extreme weersomstandigheden, zoals lawines en overstromingen, die een verwoestend effect kunnen hebben op skigebieden. Dit geldt vooral voor lager gelegen skigebieden, die meer blootstaan aan de gevolgen van klimaatverandering.
Het forum concludeerde dat strategieën voor aanpassing aan klimaatverandering moeten worden uitgevoerd om het risico van extreme weersomstandigheden te verminderen. Dit kan onder meer inhouden dat het ontwerp en onderhoud van skigebieden wordt verbeterd en dat wordt geïnvesteerd in veerkrachtiger infrastructuur. Bovendien moeten skigebieden hun activiteiten diversifiëren door naast wintersport ook activiteiten als wandelen en mountainbiken aan te bieden.
Hoe zal de toekomst er waarschijnlijk uit gaan zien?
Volgens Marc Olefs, een klimaatdeskundige, zullen er ook in de toekomst ook gewoon nog korte perioden zijn met veel sneeuw, maar op de lange termijn zullen de sneeuw en ook de maximale sneeuwhoogte afnemen. Dit geldt vooral op lage en middelgrote hoogten, tot ongeveer 1.500 meter. De laatste klimaatscenario’s laten ook een toename zien van de winterneerslag in de Alpen, met als gevolg meer sneeuwval in kortere perioden. Helaas zullen over het hele winterseizoen de gemiddelde en maximale sneeuwval afnemen door de hogere temperaturen.
Dit betekent dat de onzekerheid of er gedurende het hele winterseizoen van de sneeuwsport kan worden genoten, zal toenemen. Het wordt essentieel om na te denken over manieren waarop we ons aan kunnen passen aan de klimaatverandering zodat we ervoor kunnen zorgen dat we ook in de toekomst van allerlei wintersporten kunnen genieten.
Effectieve en duurzame maatregelen treffen
Het deskundigen forum heeft een paar punten uiteengezet waarmee alle belanghebbenden in de watersportindustrie rekening moeten houden. Ten eerste moeten skigebieden en andere wintersport gerelateerde bedrijven bij elke beslissing rekening houden met de gevolgen voor het klimaat. Ten tweede is het belangrijk om meer duurzame innovaties te creëren en toe te passen. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, het stimuleren van milieuvriendelijk reizen en het verminderen van afval.
Ten slotte zouden skigebieden moeten overwegen om waar mogelijk te investeren in sneeuwkanonnen. Dit zal ertoe bijdragen dat de watersportindustrie in de toekomst duurzaam en winstgevend kan blijven, ondanks de klimaatverandering.
Het is duidelijk dat klimaatverandering enorme gevolgen heeft voor de wintersport, en dat de sector zich snel en verantwoord moet aanpassen. Alle betrokkenen moeten zich bewust zijn van de mogelijke veranderingen en alle nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst van de wintersport kan worden genoten.
Uiteindelijk concludeerden de deskundigen dat skigebieden de uitdaging van de klimaatverandering proactief moeten aanpakken om hun succes voort te zetten. Het is duidelijk dat wintersport en klimaatverandering niet goed samengaan, maar met de juiste strategieën is er hoop voor de toekomst van de wintersport en de skioorden die ervan afhankelijk zijn.