vrijdag, april 19, 2024

Opnieuw geen veerboot van Groningen naar Noorwegen wegens opmerkelijke oorzaak

Sinds april 2022 kan men via de Eemshaven in Groningen de veerboot naar Noorwegen pakken, althans als deze plek kan vinden in de haven om aan te meren. Vandaag was dat voor de vierde keer in korte  tijd niet het geval en werden gedupeerde reizigers geïnformeerd dat hun  reis niet kon doorgaan. Ook gisteren deed zich dezelfde situatie voor en was er geen plek voor de MS Romantika, de vaste veerboot van rederij Holland Norway Lines (HNL).

Na 1 oktober vaste plek kwijt

De MS Romantika had tot 1 oktober 2021 een vaste aanmeerplek in  de Eemshaven. Tot dan waren er dan ook geen problemen  met het aanmeren of de afvaart. Maar sinds de vaste plek is komen te  vervallen, hebben passagiers nu dus alweer voor de vierde keer te maken  gehad met een geannuleerde vaart. Het probleem van gisteren, houdt direct verband met de annulering  van vandaag. Doordat de veerboot gisteren namelijk niet kon aanmeren, kan er vandaag ook geen  afvaart worden gehouden. De eerste keer dat dit probleem zich voordeed was in januari van dit jaar. Eind februari kon de veerboot voor een tweede keer niet aanmeren vanwege de drukte in de haven en het niet beschikbaar zijn  van voldoende ruimte om aan te meren. Gisteren en vandaag  deed het probleem zich weer voor.

Oplossing in zicht

De MS Romantika heeft dus geen vaste plek  en dat betekent dat er een heel eenvoudige regel in werking treedt om te bepalen  wie mag aanmeren, namelijk: Wie het eerst komt, mag het eerst aanmeren. Natuurlijk is het probleem bekend bij de Holland Norway Lines en volgens woordvoerder Annebel Nillessen Blaauw is het slechts een kwestie van tijd voordat er een oplossing is gevonden. Deze bestaat uit een korte- en  langetermijn oplossing. Voor de korte termijn komt er een vaste ligplek ter beschikking. De oplossing voor de lange termijn bestaat uit de bouw van een extra aanmeerkade voor de MS Romantika.

Passagiers donderdag al geïnformeerd

Mensen die een vaart hadden gepland en geboekt, werden  niet bij aankomst door het nieuws verrast. De rederij zag op woensdag het probleem al ontstaan  en heeft alle passagiers op donderdag op de hoogte gebracht van het feit dat de tocht mogelijk geannuleerd zou kunnen worden. Op vrijdag is besloten dat aanmeren op vrijdag en vertrekken op zaterdag niet mogelijk zou zijn en werd definitief besloten het vertrek op zaterdag  af te blazen.

Passagiers die toch naar de haven waren vertrokken, kregen een alternatieve reis aangeboden. Hierbij dienen zij eerst de boottocht naar Denemarken  te maken om vervolgens verder te reizen naar Noorwegen. Kosten die hiervoor extra moeten worden gemaakt, krijgen zij van de rederij vergoed. Er is haast bij een oplossing, want nadat de veerdienst ruim een jaar geleden van  start ging, is  duidelijk geworden dat er meer animo voor is dan men aanvankelijk had gedacht. Meer dan 186.000 passagier maakten inmiddels gebruik van de veerdienst en dat zijn er ruim 36.000 meer dan verwacht.  

 

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img