maandag, juli 15, 2024

Het wordt een chaos op Schiphol deze zomer, aldus topman RyanAir

Mogelijke herziene versie:Kunnen we deze zomer genieten van probleemloze reizen naar zonnige bestemmingen als Spanje, Portugal of verder naar het zuiden? Ryanair CEO Michael O’Leary denkt van niet, want hij voorziet chaos door op handen zijnde stakingen bij de Franse luchtverkeersleiding, waardoor vluchten die het land doorkruisen verstoord zullen worden.

Gevoed door deze situatie, overhandigde O’Leary onlangs een petitie van 1,1 miljoen Ryanair-klanten aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, waarin wordt aangedrongen op vrije vluchten boven Frankrijk. De reden voor deze eis zijn de frequente stakingen van de Franse luchtverkeersleiders, die alleen dit jaar al 57 annuleringen hebben veroorzaakt, waardoor 100.000 passagiers werden getroffen die hun vluchten moesten omleiden.

Omdat er voor 6 en 7 juni nog een staking gepland staat, en er in de zomer meer verstoringen worden verwacht, waarschuwt O’Leary dat de luchtvaartmaatschappij misschien niet genoeg stoelen beschikbaar heeft om getroffen passagiers om te boeken. “Op een gemiddelde stakingsdag worden 300 vluchten per dag getroffen,” merkte hij op. “Daarom hebben we een duurzamere en betrouwbaardere oplossing nodig voor dit terugkerende probleem.”

Staken is prima, maar niet in de drukste periode

De CEO van Ryanair heeft verklaard dat luchtverkeersleiders mogen staken, zolang de gevolgen beperkt blijven tot het nationale verkeer en internationale vluchten niet worden getroffen. Dit is niet het geval in Frankrijk, waar de minimumregeling alleen geldt voor binnenlandse vluchten, terwijl in Spanje, Italië en Griekenland nog steeds internationale vluchten worden bediend.

Een ander punt van zorg bij de huidige staking van de Franse luchtverkeersleiders is hun jurisdictie over sommige gebieden buiten de Franse grenzen. Daarom dringen Ryanair en O’Leary er bij de Europese Commissie op aan actie te ondernemen om het “Franse probleem” op te lossen. Al met al ziet het er naar uit dat met name reizigers binnen Europa aankomende zomer opnieuw met lange wachttijden, drukke luchthavens en geannulleerde vluchten te maken krijgen.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img