donderdag, april 18, 2024

Grote verschillen in handbagageregels en prijzen bij luchtvaartmaatschappijen

Uit recent onderzoek van de Consumentenbond, gepubliceerd in de december-editie van de Consumentengids, blijkt dat de regels en kosten voor het meenemen van handbagage bij Europese luchtvaartmaatschappijen sterk uiteenlopen. De bond onderzocht vijftien luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, Brussels Airlines, easyJet, en Ryanair, om inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken ten aanzien van handbage op reis.

De steekproef onthulde significante verschillen in de toegestane hoeveelheid handbagage, evenals de gestelde eisen aan gewicht en afmetingen. Terwijl de meeste grote meer traditionele luchtvaartmaatschappijen handbagage gratis toelaten, kunnen bij prijsvechters extra kosten oplopen tot meer dan €100, vooral als deze niet vooraf zijn bijgeboekt.

Ticketsites vaak duurder
Een opvallende constatering is dat de kosten aanzienlijk kunnen stijgen wanneer passagiers boeken via online ticketsites, soms zelfs tot driemaal het oorspronkelijke bedrag. Deze prijsstijgingen benadrukken de noodzaak voor consumenten om voorzichtig te zijn en goed te vergelijken voordat ze extra diensten zoals handbagage bijboeken. Het kan lonen om rechtstreeks op de website van de airline te boeken.

Eigen regels
“Tijdens onze inventarisatie bleek weer dat elke luchtvaartmaatschappij eigen regels hanteert, en dat die steeds kunnen veranderen. Dat maakt het vooraf vergelijken van ticketprijzen onmogelijk”, licht Daan Vermeer, reisexpert bij de Consumentenbond, toe.

Regelgeving
“Gelukkig wil het Europese Parlement dat er een Europese standaard komt voor handbagage. Daarmee is een bepaalde hoeveelheid handbagage altijd inclusief, ongeacht de luchtvaartmaatschappij en prijs van je ticket. Het is nu afwachten tot de Europese Commissie hierover beslist en het voorstel omzet in wetgeving.”

Deze resultaten roepen vragen op over de transparantie en eenduidigheid van handbagagebeleid in de luchtvaartindustrie en onderstrepen het belang voor reizigers om zich goed te informeren over de regels en kosten van hun gekozen luchtvaartmaatschappij. De Consumentenbond adviseert passagiers om voorafgaand aan hun reis de voorwaarden zorgvuldig te controleren om onverwachte of onnodig hoge kosten te voorkomen.

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img