zondag, mei 26, 2024

Amsterdam is een van de duurste steden van Europa voor stedentrips

Volgens een recente ranglijst van de Britse krant The Telegraph, staat Amsterdam onderaan de lijst van populaire Europese bestemmingen voor stedentrips. De belangrijkste reden hiervoor is dat de Nederlandse hoofdstad wordt beschouwd als een van de duurste steden van Europa, zelfs duurder dan Parijs, Venetië, Kopenhagen, Stockholm of Londen. Om deze bewering te staven is gebruik gemaakt van de jaarlijkse City Costs Barometer van de krant, waarin de prijzen van 35 populaire Europese bestemmingen worden vergeleken. Deze barometer houdt rekening met de kosten van producten die reizigers gewoonlijk kopen tijdens een weekend stedentrip, zoals bier, stadskaarten, rondleidingen, kaartjes voor musea, maar ook met de kosten van de heen- en terugreis en hotelaccommodatie.

Amsterdam scoort het hoogst wat betreft uitgaven, met totale kosten van 727 pond (ongeveer 836 euro) voor een tweedaagse reis. Dit is aanzienlijk duurder dan traditioneel dure bestemmingen als Venetië (790 euro) en Kopenhagen (675 euro). In feite is Amsterdam drie keer zo duur als een weekendtrip naar Lissabon, die niet meer dan €258 zou kosten.

Accommodaties in Amsterdam zijn duurder dan waar dan ook

De kosten van hotelaccommodatie in Amsterdam zijn bijzonder hoog en toeristen geven gemiddeld in geen enkele andere stad in Europa meer uit. De krant merkte op dat in Amsterdam voor een broodje en een kopje thee meer betalen moest worden dan in Sevilla (Portugal) een driegangenmenu met wijn kost.

De hoge kosten voor toeristen in Amsterdam zijn het gevolg van het feit dat ook de kosten van levensonderhoud voor Amsterdammers sterk zijn gestegen. Dit heeft een domino-effect gehad, waardoor de hotelkosten in een jaar tijd met bijna 50% zijn gestegen, terwijl ook de kosten voor voedsel en vervoer aanzienlijk zijn gestegen. Desondanks lijken Amsterdammers zelf niet al te veel last te hebben van de ranglijst; sommigen beschouwen het zelfs als een welkome afwisseling.

Desondanks blijft Amsterdam een stad die men bezocht moet hebben

De prijzen zijn over de hele linie verhoogd, waarschijnlijk als gevolg van hogere normen. Dit probleem wordt nog verergerd door overtoerisme, dat Amsterdam onlangs heeft geteisterd. In 2019 verwelkomde de stad meer dan 20 miljoen overnachtende bezoekers, ondanks een permanente bevolking van minder dan 1 miljoen. Hoewel het aantal toeristen na de pandemie begint toe te nemen, is het duidelijk dat de stad al te maken heeft met grote drukte.

Tegelijkertijd heeft Amsterdam beperkingen gesteld aan de bouw van nieuwe hotels, waardoor de prijzen door de toenemende vraag worden opgedreven. Deze trend beperkt zich echter niet tot het hotelwezen, want bijna elk aspect van het stadsleven heeft een soortgelijke stijging van normen en prijzen ondergaan. Zelfs de Nederlandse keuken, die ooit als saai werd beschouwd, wordt nu gezien als opwindend en smaakvol.

Ondanks deze stijgende prijzen benadrukt de krant dat er nog steeds budgetvriendelijke opties zijn voor toeristen. Bezoekers wordt aangeraden naar deze opties te zoeken als ze geld willen besparen. De Britse krant benadrukt echter dat toeristen Amsterdam niet helemaal moeten vermijden, want de stad blijft een bestemming die de moeite waard is.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img