maandag, juli 15, 2024

Ook tijdens de aankomende meivakantie nog lange wachttijden en vertragingen op Schiphol

Sinds oktober 2022 mogen er dagelijk 9000 passagiers minder van luchthaven Schiphol vertekken. Een situatie die is ontstaan door het grote tekort aan beveiligingspersoneel met vooral heel veel vertraging en lange wachttijden als gevolg. Van de 850 beveiligers die Schiphol nodig heeft, is inmiddels de helft aangenomen. In de komende maanden zal men naar verwachting ook de andere 425 beveiligers aannemen, maar Schiphol verwacht niet dat dit al tijdens de aankomende voorjaarsvakantie tot kortere wachttijden en minder vetragingen zal leiden.

Met het aannemen van de eerste helft van het extra beveiligingspersoneel, is Schiphol optimistisch dat het resterende tekort in de komende maanden zal worden aangepakt. De luchthaven kan echter nog steeds geen vlekkeloze meivakantie garanderen. Het aantal reizigers dat van Schiphol gebruik maakt, neemt tijdens de voorjaarsvakantie immers ook toe.

Schiphol moedigt reizigers daarom aan hun meivakantie vooruit te plannen en voldoende tijd in te ruimen voor incheck-, veiligheids- en instapprocedures. Zo kunnen reizigers er zeker van zijn dat ze op tijd op hun bestemming zijn, ondanks de mogelijke vertragingen en lange wachttijden.

Doorlopend bonussysteem ingevoerd

Al driekwart jaar ervaren reizigers lange rijen op Schiphol door onvoldoende beveiligers, bagageafhandelaars en ander personeel. In een poging om problemen tijdens het vakantieseizoen van mei 2022 te voorkomen, deelde Schiphol een zomerbonus uit aan de werknemers die extra belast werden. Zij kregen als extra beloning €5,25 per uur aan hun salaris toegevoegd. Helaas kon ook deze bonus de drukte tijdens de zomermaanden niet effectief verminderen.

In juli nam Schiphol verdere maatregelen door het aantal dagelijks vertrekkende passagiers te beperken tot 67.500 – een daling van 13.500 ten opzichte van het gebruikelijke aantal. Maar ook dat leverde niet het gewenste resultaat op. De luchthaven bleef kampen met problemen door lange wachttijden en vetraagde vluchten.

Om dit probleem op te lossen heeft Schiphol nu een doorlopend bonussysteem ingevoerd waar werknemers die extra worden belast ook extra worden beloond. Deze bonus zorgt voor een meer consistente en effectieve oplossing bij het verminderen van de lange rijen op de luchthaven. De bonus dient ook als een stimulans voor het personeel om op de luchthaven te blijven werken, omdat er een stukje extra inkomsten wordt geboden. Bovendien zal de bonus het personeel gemotiveerd houden en ervoor zorgen dat ze hun best blijven doen om de reizigers om herhaling van de huidige problematiek in de toekomst te voorkomen.

Topman afgetreden en pittige compensatie

Niet alleen voor reizigers hadden de problemen op Schiphol nare gevolgen. Topman Dick Benschot diende halverwege september van het vorige jaar zijn ontslag in voor de ontstane choas. Daarnaast betaalde Schiphol de luchtvaartmaatschappijen met €350,- per passagier en konden alle passagiers die wel op tijd op Schiphol waren, maar desondanks toch hun vlucht misten, compensatie aanvragen.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img