maandag, juli 15, 2024

In deze vijf Europese landen is het opladen van de auto het makkelijkst

Op vakantie gaan met een elektrische auto is geen probleem meer. In heel Europa duiken steeds meer oplaadpunten op, waardoor het voor bezitters van elektrische voertuigen gemakkelijker wordt om te reizen. Om de toegankelijkheid van openbare oplaadpunten over het hele continent te meten, analyseerde energiebedrijf Zonneplan gegevens van de Europese Commissie. Ze ontdekten dat je in bepaalde Europese landen niet ver hoeft te rijden om oplaadpunten te vinden.

In Monaco hoef je nog geen kilometer te rijden om een openbaar oplaadpunt te vinden. Andorra en Liechtenstein staan ook in de top tien. Nederland en Luxemburg komen op plaats twee en drie, met een gemiddelde afstand tot een openbaar oplaadpunt van iets meer dan drie kilometer. België en Duitsland staan ook in de top tien, met een gemiddelde afstand van iets meer dan tien kilometer.

Zonder stress op vakantie

Dit betekent dat vakantie vieren in Europa met een elektrische auto niet langer een stressvolle ervaring is. Of je nu een roadtrip maakt of liever in één land blijft, je zult overal openbare oplaadpunten kunnen vinden. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat je zonder lading komt te zitten, wat je vakantie stressvrij maakt.

Als je op zoek bent naar meer informatie over oplaadpunten in Europa, heeft Zonneplan een visualisatie van de gegevens gemaakt. Zij bieden een betrouwbare bron voor iedereen die zijn elektrische roadtrip wil plannen. Het is een prettig idee om Europa te verkennen met je elektrische auto, wetend dat je je nooit zorgen hoeft te maken dat je lang moet zoeken naar een laadpunt.

Slovenië komt als beste bestemming voor elektrische auto’s uit de bus

Volgens Zonneplan is een zonvakantie naar Slovenië vooral aan te raden als je met een elektrische auto gaat. Dit, omdat men dan grotendeels reist door landen uit de samengestelde top 10 van landen waar je een laadpaal altijd in de buurt is.

Het energiebedrijf raadt aan door België, Luxemburg, Frankrijk en Liechtenstein te rijden, in plaats van direct door Duitsland richting Oostenrijk te toeren. De reden: De Duitse elektriciteitsprijzen zijn de op drie na hoogste ter wereld. In Frankrijk betaal je bijna de helft minder. Overigens geldt hetzelfde voor eindbestemming Slovenië.

Om je een overzicht te geven van het Europese laadpalen landschap heeft Zonneplan gegevens van alle Europese landen verzameld en geanalyseerd. Uit de cijfers blijkt dat Nederland in absolute zin koploper is wat betreft het aantal oplaadpunten, met bijna 92 duizend. Duitsland (63 duizend) en Frankrijk (55 duizend) volgen ruim daarachter.

Maar vergeleken met de lengte van het wegennet komt Frankrijk, dat vaak wordt gezien als een belangrijk EV-land, niet verder dan plek 15 op de Europese ranglijst. Andere populaire vakantiebestemmingen zoals Spanje, Kroatië en Italië staan op relatief lagere posities in de ranglijst.

Of je nu een zonvakantie naar Slovenië plant, een roadtrip door Europa, of er gewoon voor wilt zorgen dat je je elektrische voertuig kunt opladen wanneer dat nodig is, het onderzoek van Zonneplan kan je helpen de handigste en voordeligste route te vinden. Kijk op hun website voor het volledige rapport en maak je elektrische auto klaar voor de weg!

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img