maandag, juli 15, 2024

Onderzoek CNV: werknemers hebben liever meer vrije tijd dan hoger salaris

Meer dan de helft van de werknemers in ons land heeft de wens geuit om via hun werkgever te kunnen sparen voor meer vrije dagen, zo blijkt uit een recente enquête van de vakbond CNV. Uit de enquête bleek dat 55 procent van de werknemers graag de mogelijkheid zou hebben om te sparen voor meer verlof, terwijl 35 procent liever spaart voor meer vakantie dan een hoger salaris ontvangt. Dit geeft aan dat “werkend Nederland verlangt naar extra verlof,” aldus het CNV.

Het verlangen naar meer vrije tijd is niet verrassend. Veel werknemers voelen de gevolgen van een onbalans tussen werk en privé, en hebben moeite om tijd te vinden voor persoonlijke en gezinsverantwoordelijkheden buiten het werk. Lange werktijden, hoge stressniveaus en een gebrek aan flexibiliteit in de planning kunnen allemaal bijdragen aan dit gevoel van burn-out. En hoewel een hoger salaris zeker kan helpen om de financiële stress te verlichten, doet het weinig om het onderliggende probleem van het evenwicht tussen werk en privéleven aan te pakken.

Leefomstandigheden verbeteren

Hier komt meer vakantietijd om de hoek kijken. Vrij nemen van werk kan helpen om stressniveaus te verlagen, de geestelijke gezondheid te verbeteren, en de broodnodige tijd te bieden voor rust en ontspanning. Het kan werknemers ook in staat stellen meer tijd door te brengen met familie en vrienden, hobby’s en interesses na te streven, en nieuwe plaatsen te verkennen.

Ondanks de voordelen van meer vakantie geven veel werknemers toch de voorkeur aan een hoger salaris boven extra vrije tijd. Dit kan komen door financiële druk of de overtuiging dat meer geld leidt tot een betere kwaliteit van leven. Maar zoals de CNV-enquête laat zien, is een aanzienlijk aantal werknemers bereid af te zien van een hoger salaris in ruil voor meer vrije tijd – wat aangeeft dat het verlangen naar evenwicht tussen werk en privé een groeiende trend is.

Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van deze trend door meer flexibele roosteropties en vakantiebeleid aan te bieden. Dit kunnen opties zijn als flexibele werktijden, werken op afstand en onbeperkte vakantietijd. Door werknemers meer controle te geven over hun roosters en vrije tijd, kunnen werkgevers helpen het evenwicht tussen werk en privé te verbeteren en burn-out te verminderen.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img