donderdag, april 18, 2024

Caravans blijken bij controle vaak veel gevaarlijker dan mensen denken!

Volgens nieuwe gegevens van de BOVAG, een branchevereniging voor de automobielindustrie, wordt een aanzienlijk aantal caravans niet goed onderhouden. Van de drieduizend geanalyseerde caravans bleek één op de drie bij inspectie onveilig, waarbij de remmen een veel voorkomend probleem waren. Dit is de eerste keer dat BOVAG inspectiegegevens heeft kunnen analyseren, en de resultaten zijn verontrustend. Paul de Waal, een vertegenwoordiger van BOVAG, toonde zich geschokt door de bevindingen en merkte op dat er geen APK is voor caravans.

Hij wees erop dat als een derde van de geïnspecteerde caravans onveilig is, dit zorgen baart over de staat van onderhoud van de caravans die nooit gekeurd worden. Op basis van deze resultaten is het waarschijnlijk dat het hele wagenpark aan reparatie en onderhoud toe is.

Automatisch systeem van keuringsgegevens caravans

BOVAG krijgt nu via een nieuw geautomatiseerd systeem toegang tot keuringsgegevens van een recordaantal van 50.000 caravans. Daarmee kunnen ze uiteindelijk de technische staat van een groot deel van de 417.000 caravans op de Nederlandse wegen beoordelen. Uit de bevindingen blijkt dat vooral caravans ouder dan twintig jaar gevoelig zijn voor technische problemen: meer dan 40% is defect. Caravans tussen de dertig en veertig jaar oud doen het nog slechter: bijna de helft wordt afgekeurd vanwege een defect remsysteem. Deze tekortkomingen vormen volgens de beroepsvereniging aanzienlijke veiligheidsrisico’s voor zowel caravaneigenaren als andere weggebruikers. Hoewel er in de EU discussies gaande zijn over verplichte keuringen voor caravans, wordt verwacht dat het jaren zal duren voordat alle lidstaten tot overeenstemming komen.

Je caravan zelf controleren: waar let je vooral op?

Begin met het inspecteren van de buitenkant van je caravan. Controleer op eventuele schade aan de carrosserie, ramen of spiegels. Controleer of alle lichten goed werken en of de banden de door de fabrikant aanbevolen spanning hebben. Controleer de wielmoeren op vastzitten en onderzoek de remblokken en remschijven op slijtage. Onderzoek de trekhaak en de koppeling, controleer of ze in goede staat zijn en of het vergrendelingsmechanisme goed vastzit.

Elektrische controle

Het elektrische systeem van je caravan is cruciaal voor een comfortabele en veilige reis. Controleer of alle elektrische apparaten, inclusief verlichting, koelkast en waterpomp, goed functioneren. Als je caravan een accu heeft, controleer dan of die goed is opgeladen en aangesloten. Het verdient aanbeveling een reserveaccu en oplaadkabels mee te nemen voor noodgevallen.

Gascontrole

Controleer of het gassysteem veilig is en goed werkt. Inspecteer de gasfles op schade en controleer of hij goed in de houder zit. Controleer op gaslekken en controleer of alle gastoestellen, inclusief het fornuis en de verwarming, correct werken. Het is essentieel om een koolmonoxidedetector mee te nemen en ervoor te zorgen dat die goed werkt.

Watercontrole

Zorg dat het watersysteem schoon en in goede staat is. Controleer op eventuele lekken in de leidingen en kleppen en controleer of de waterpomp goed werkt. Spoel het watersysteem door om muf water te verwijderen en vul het bij met vers water. Controleer of de vuilwatertank leeg is en in goede staat verkeert.

Controle van het interieur

Het interieur van je caravan moet schoon en veilig zijn. Controleer of alle meubels, armaturen en apparaten in goede staat zijn en goed werken. Controleer of de deuren en ramen veilig zijn en of de sloten goed werken. Zorg ervoor dat de brandblusser en rookmelder in goede staat zijn en dat je een EHBO-kit aan boord hebt.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img