vrijdag, april 19, 2024

Roompot neemt Landal GreenParks over, maar moet wel 30 vakantieparken verkopen

De vakantieparken branche in Europa zal er binnenkort anders uit gaan zien. Gisteren werd namelijk bekend dat Roompot toestemming heeft gekregen voor de overname van Landal GreenParks. Er zit echter voor Roompot wel een voorwaarde verbonden aan de overname. De Nederlandse mededingings toezichthouder, Autoriteit Consument & Markt (ACM), heeft bepaald dat Roompot dertig parken moet verkopen aan Dormio Group om de overname door te kunnen laten gaan. Deze voorwaarde wordt gesteld, om te voorkomen dat Roompot te groot zou worden na de overname en er bijna geen concurrentie zou overblijven.

Roompot kondigde in juni 2021 aan dat het plannen had om Landal GreenParks over te nemen. Landal exploiteert momenteel meer dan honderd vakantieparken in verschillende landen zoals België, Duitsland, Nederland en Zwitserland. Roompot daarentegen heeft meer dan tweehonderd parken en vakantielocaties in verschillende landen. Samen hebben de twee bedrijven meer dan 5.000 mensen in dienst.

Gezonde concurrentie in stand houden

Door de overname van Landal door Roompot ontstaat naar verwachting een reus in de vakantieparken branche, met een gecombineerd totaal van meer dan 30.000 accommodaties. De verkoop van de dertig parken aan Dormio Group is echter bedoeld om de concurrentie in de sector in stand te houden, omdat de gecombineerde entiteit anders mogelijk te dominant zou worden.

Volgens ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep dreigde door de fusie een te grote partij te ontstaan, die niet zomaar kon worden goedgekeurd. De belangrijkste zorg van de toezichthouder was het effect dat de fusie zou hebben op de concurrentie in de sector, met mogelijke negatieve gevolgen voor prijzen, kwaliteit en innovatie. De verplichte verkoop van dertig vakantieparken aan Dormio zal ervoor zorgen dat er een solide concurrent op de markt blijft bestaan. En dat is weer goed nieuws voor de consument.

Snoep benadrukte dat het ontstaan van een sterke concurrent op de markt gunstig is voor alle betrokken partijen. Met een aanzienlijk aantal vakantieparken bij Dormio ondergebracht, zal de concurrentiestrijd door kunnen blijven gaan, wat zal leiden tot meer innovatie, hogere kwaliteitsnormen en meer concurrerende prijzen.

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img