maandag, juli 15, 2024

Steeds meer turbulentie in vliegtuigen en dit is de reden waarom

Als frequente vlieger is het je misschien opgevallen dat turbulentie tijdens vluchten steeds vaker voorkomt. Onderzoekers hebben dit fenomeen onderzocht en hebben er nu een verklaring voor. De turbulentie tijdens een vlucht kan ontzettend vervelend zijn. Niet alleen kan het je vliegangst verergeren, maar het kan ook heel oncomfortabel zijn. Het schudden en stoten kan vooral onaangenaam zijn als je toevallig een drankje op je dienblad hebt staan.

Helaas lijkt het erop dat we aan meer turbulentie tijdens vluchten zullen moeten wennen. Volgens wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Geophysical Research Letters, wordt de situatie er niet beter op; sterker nog, het wordt erger. Dit komt door de klimaatverandering.

Turbulentie is met 55% toegenomen

Een recent onderzoek geeft aan dat turbulentie tussen 1979 en 2020 met 55 procent is toegenomen. Turbulentie lijkt vaker voor te komen tijdens vluchten tussen de Verenigde Staten en Europa, maar ook tijdens vluchten binnen Europa zelf, het Midden-Oosten, de zuidelijke Atlantische Oceaan en het oostelijke deel van de Stille Oceaan. De oorzaak van dit fenomeen wordt toegeschreven aan klimaatverandering.

Turbulentie wordt veroorzaakt door verschillen in windsnelheid op verschillende hoogtes, die worden verergerd door snellere windstromingen die grilliger worden door de stijgende temperaturen op aarde. Zulke turbulentie is merkbaar tijdens het vliegen. Hoewel turbulentie in de zomer over het algemeen minder vaak voorkomt, voorspellen onderzoekers dat dit in de toekomst zal veranderen, omdat de zomers tegen 2050 net zo turbulent kunnen worden als de winters in de jaren 1950.

Luchtvaartmaatschappijen zoeken naar oplossingen

Omdat turbulentie tijdens vluchten een groot ongemak kan zijn voor reizigers, moeten luchtvaartmaatschappijen oplossingen vinden om dit probleem aan te pakken. Dit kan inhouden dat alternatieve vliegroutes worden onderzocht om gebieden te vermijden die vatbaarder zijn voor turbulentie. Het kan echter een uitdaging zijn om met behulp van radar door een heldere lucht te navigeren, omdat die alleen neerslag in wolken kan detecteren.Ondanks deze obstakels moeten luchtvaartmaatschappijen actie ondernemen, want turbulentie kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Het verstoort niet alleen de passagiers, maar leidt ook tot vertragingen, schade en extra slijtage aan het vliegtuig. Het is cruciaal dat luchtvaartmaatschappijen serieus overwegen om dit probleem aan te pakken.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img