donderdag, april 18, 2024

In je blote bast naar de supermarkt is eigenlijk not-done

Bij de Jumbo in Doetinchem herinnert een bord bij de hoofdingang klanten er beleefd aan dat gepaste kleding vereist is voor de bediening. Op het bord staat: “Voor alle klanten. Geen overhemd, geen service.” Dit beleid is bedoeld om de ergernis weg te nemen die sommige mensen voelen bij halfnaakte bezoekers op terrassen en in winkels, zoals schrijver Jan Jaap van Weering vermeldt in zijn boek Distinguished.

Hoewel de Nederlandse bevolking hun irritatie misschien niet openlijk zal uiten, is het belangrijk dat toeristen zich bewust zijn van de culturele normen en etiquette. In bepaalde kustgemeenten in België en Sorrento, Italië, is het zelfs verboden om in badkleding door de stad te lopen en dit kan boetes opleveren. Het begrijpen en respecteren van dergelijke regels kan bijdragen aan een prettigere vakantie-ervaring voor alle betrokkenen.

In Azië en Zuid-Amerika doet men er minder moeilijk over

In Europa zijn de mensen nog redelijk preuts wanneer het aankomt op het menselijk lichaam. In Azië en Zuid-Amerika heeft men  het wat minder zwaar wanneer men shirtloos over straat loopt. In Zuid-Amerika vindt men dat mensen best mogen laten  zien wat ze in huis hebben en in Azië is het vooral een praktische aangelegenheid, zeker wanneer je het over toeristische bestemmingen hebt. In kleine plattelandsdorpen is het vaak gebruikelijk dat mensen zonde shirt rondlopen en even naar de winkel gaan. Het blijft een kwestie van jezelf inlezen, goed om je heen kijken en bij twijfel het zekere voor het onzekere nemen, althans, wanneer je jezelf sociaal correct wilt gedragen.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img