donderdag, april 18, 2024

Onderzoek: ‘Consumenten worden massaal misleid door grote reisorganisaties’

Reisaanbieders misleiden consumenten op grote schaal met aantrekkelijke lokkertjes en beloftes. De Consumentenbond heeft uitgebreid onderzoek gedaan waaruit blijkt dat van de door hen aangeboden reizen 83% uiteindelijk helemaal niet te boeken is voor de geadverteerde prijs. Het is een gangbare praktijk dat reisaanbieders lage prijzen beloven en die vervolgens verhogen nadat de consument al begonnen is met boeken. Ze vermelden ook geen extra kosten die bij de deal horen, zoals belastingen, vergoedingen en toeslagen. Dit is een uiterst misleidende praktijk en laat reizigers volledig in het ongewisse.

Voor het onderzoek controleerden ze 300 aanbiedingen op de websites van 12 grote reisaanbieders, waaronder die van ANWB, Corendon, VakantieDiscounter, D-reizen, Prijsvrij, Stip en TUI. De resultaten van het onderzoek waren schokkend. De Consumentenbond constateert dat vier van de aanbieders (Corendon, Stip, Prijsvrij en D-reizen) zich niet aan de reclameregels hielden en diende zes klachten in bij de Reclame Code Commissie. Ze hebben nu de Autoriteit Consument en Markt (ACM) opgeroepen om in te grijpen.

Oproep aan de regering om in te grijpen

Het is jammer dat reizigers dit soort behandeling moeten slikken. Per slot van rekening proberen ze gewoon van een heerlijke vakantie te genieten en zouden ze dat moeten kunnen doen zonder zich zorgen te maken dat ze worden uitgebuit. De Consumentenbond roept de regering op ervoor te zorgen dat reisaanbieders transparanter zijn als het gaat om de prijzen die ze adverteren. Ook dringen ze er bij de regering op aan een einde te maken aan de praktijk van prijsverhogingen nadat de klant al begonnen is met boeken.

Uiteindelijk is het aan de consument om te weten waar hij aan begint als hij een reis boekt. Het is belangrijk om de voorwaarden van de reis te lezen en vragen te stellen als iets niet duidelijk is. Zo weet je zeker dat er geen misbruik van je wordt gemaakt en dat je de best mogelijke deal krijgt. Het is ook een goed idee om rechtstreeks bij de reisaanbieder te boeken in plaats van via een tussenpersoon. Zo weet je zeker dat je de beste prijs krijgt en dat je niet in de maling wordt genomen.

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img