maandag, juli 15, 2024

Één van Zakynthos’ populairste bezienswaardigheden dreigt te worden verzwolgen door de zee

Één van de meest gefotografeerde toeristische attracties op het Griekse eiland Zakynthos dreigt verzwolgen te worden door de zee. Het 43 jaar oud scheepswrak op het Navagio strand is een van de meest bezochte en gefotografeerde attracties van het eiland. 

Als je zoekt op de hashtag #Zante of #Zakynthos op Instagram, dan zijn bijna de helft van de foto’s van dit Griekse eiland van een schitterende baai met als eyecatcher het wrak van een oud schip. Reisorganisaties bieden er zelfs speciale excursies voor aan.

Mythe
Navagio Beach, vaak bijgenaamd Scheepswrakstrand of Smokkelaarsbaai, is beroemd om het wrak van de MV Panagiotis, dat in 1980 aan de grond liep. De mythe rond het scheepswrak luidt dat het schip smokkelwaar vervoerde en werd verlaten door de bemanning tijdens een zware storm om te ontsnappen aan de achtervolgende marine.

Foto’s op onder andere Instagram laten echter zien hoe erg het schip de afgelopen tien jaar in conditie is verslechterd. Inmiddels zijn ook de autoriteiten wakker geschud. Er bestaat immers een reëel gevaar dat het wrak volledig zou kunnen wegspoelen – wat een negatief effect heeft op de toeristische waarde van Zakynthos.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zakynthos (@zakynthos.official)

Een recente reeks slecht weer veroorzaakte dat stukken van het schip afbraken, volgens de lokale media. In 2018 werd het strand kort gesloten en werd zwemmen en het ankeren van boten verboden nadat een deel van de klif erboven instortte.

Strand afgesloten
In september 2022 vond er een andere aardverschuiving plaats, veroorzaakt door een aardbeving met een kracht van 5,4 tussen Kefalonia en Zakynthos. De toegang tot het strand werd opnieuw verboden en nog altijd is het strand afgesloten. Behalve voor boten die vanaf het water aanmeren…

Maatregelen
De burgemeester van Zakynthos en een parlementslid roepen nu het Griekse Ministerie van Toerisme op om actie te ondernemen om de broze bezienswaardigheid te beschermen. De gemeente Zakynthos wil het beheer van het scheepswrak en het herstel van de schade overnemen. Daarbij zou het niet alleen het onderhoud willen verzorgen, maar ook zorgen voor beveiliging en en de afscherming van openbare toegangs- en uitkijkplekken. De burgemeester denkt ook aan een gecontroleerd én betaald toegangssysteem.

De mooiste vakanties naar Zakynthos boek je via:

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img