dinsdag, april 23, 2024

Annulering vanwege mantelzorg door helft reisverzekeringen niet vergoed

Bijna de helft van de reisverzekeringen biedt geen vergoeding voor annulering door mantelzorgers die dringende zorgtaken moeten opnemen bij een naaste. Dat blijkt uit een onderzoek door Poliswijzer en gezondheidsjournalist Tijn Elferink.  

Uit een onderzoek van de polisvoorwaarden van 42 reisverzekeringen bleek dat 20 verzekeringen geen dekking bieden voor dergelijke annuleringen. Hoewel 22 verzekeringen dit wel deden, golden er vaak strenge voorwaarden, zoals dat de verzekerde de enige mogelijke zorgverlener moet zijn of dat alleen zorg aan directe familieleden wordt vergoed.

Maatschappij nog niet aangepast op mantelzorgers
Vooraanstaande verzekeraars zoals die van Achmea, ING en HEMA, vergoeden de annuleringskosten niet, wat mantelzorgers in een moeilijke positie plaatst. Elferink benadrukt dat dit een indicatie is dat de maatschappij nog niet adequaat is aangepast aan de toenemende rol van mantelzorgers. Hij wijst op de druk die de overheid legt op mantelzorgers vanwege kostenbesparingen en personeelstekorten in de gezondheidszorg.

Sommige reisverzekeraars zijn wel ondersteunend
Aan de andere kant worden mantelzorgers aangemoedigd om te kiezen voor verzekeraars die wel ondersteunend zijn, zoals ABN AMRO en Aegon. Met de toenemende vergrijzing en groeiende mantelzorgbevolking in Nederland, die nu al ongeveer een derde van alle Nederlanders uitmaakt, wordt de roep om financiële ondersteuning steeds luider. Mantelzorgers worden steeds meer belast met taken en hebben te kampen met complexe administratie en regelgeving. Daar komt bovendien dus ook kwetsbaarheid in hun rechten bij wanneer een vakantie noodgedwongen moet worden afgezegd.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img