zaterdag, juni 24, 2023

Amsterdam nog steeds een van de beste steden van Nederland om te wonen

Meer nieuws

Uit de nieuwste Atlas voor gemeenten blijkt dat Amsterdam zijn positie als beste stad in om te wonen in Nederland blijft vasthouden. Al jaren staat de hoofdstad bovenaan de lijst, op de voet gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht. De Atlas Research vergelijkt jaarlijks de vijftig grootste gemeenten van het land om te bepalen wat de aantrekkelijkste locaties zijn om te wonen.

In de huidige editie van de Atlas is Arnhem aangemerkt als de stad met de grootste ‘groen-blauwe aantrekkingskracht’. Dit betekent dat de Gelderse stad een combinatie heeft van weelderig groen en waterpartijen. Arnhem ligt dicht bij de Veluwe, het grootste natuurgebied van Nederland, en heeft relatief veel water en groen binnen de stadsgrenzen. Zwolle en Velsen volgen Arnhem in termen van ‘groen-blauwe aantrekkelijkheid’.

Mensen zoeken naar overvloed aan groen (natuur) en blauw (water)

Volgens Atlas zijn mensen bereid te betalen voor een woning in een buurt met een overvloed aan een natuurrijke omgeving of waar men dicht bij het water woont. Hetzelfde geldt wanneer mensen niet direct nabij groen of blauw wonen, maar waarbij de te overbruggen afstand qua reistijd goed te doen en acceptabel is. Voorlopig lijkt dit echter niet de enige bepalende factor voor de aantrekkelijkheid van een plaats om te wonen.

De samenstellers van de Gemeenteatlas hebben gewezen op het belang van waterpartijen en vegetatie in buurten, vooral met het oog op de combinatie van klimaatverandering en vergrijzing. Aangezien ouderen bijzonder kwetsbaar zijn voor hittestress, is de aanwezigheid van schaduw en verkoeling door water en vegetatie gunstig voor hen. “Groen en blauw in de straat kan dat beleidsdoel helpen bereiken, vooral in tijden van vergrijzing, waarbij bovendien verwacht wordt dat ouderen langer thuis blijven wonen,” zei Atlas. En wat groen en blauw betreft heeft Amsterdam dus nog steeds alles in huis om het voor inwoners van de stad een zeer aangename plaats te maken om in te wonen.

Gerelateerde artikelen

Laatste nieuws

Vakantie in het water door diefstal van de camper komt steeds vaker voor

Voor velen is het idee om in hun camper te reizen een langverwachte droom. Deze droom is echter alleen...